Ügyfélszolgálat: +36 20 779 1924 (munkanapokon 9:00 és 17:00 között) Elérhetőség Szállítás és fizetés GYIK
Fentisáv
Kizárólag eredeti termékek
100% hivatalos forrásból
Fentisáv
Akár ingyenes szállítás
Már 1 parfüm rendelésekor is
Fentisáv
Akár 40% kedvezmény
A bolti árhoz képest

Pacsuli, a félreértett illatanyag

Ha valamilyen illat nem tetszik, fintorogva fordulunk el, és éles hangon tesszük fel a kérdést: „Juj, mi ez a pacsuli?” – De tényleg, valójában mi is az a pacsuli?

A pacsuli egy cserjés növény, mely Ázsiában - Indonéziában, Kínában, Indiában - és Dél-Amerikában honos. Akár egy méteresre is megnőhet, virágja fehér kis pirossal vagy lilával vegyítve. Neve a tamil nép „patch”, azaz zöld, és „ilai”, azaz levél szavaiból származik. Ennek a puhaszőrű, erős szárú cserjének egy év alatt többször is betakarítható tojásdad, cakkos szélű, illatos a levele, melyből azután pacsuliolajat készítenek. A párlat általában a száraz levelekből kinyert olajkoncentrátumból készül, de az igazán kiváló minőségű olajat a friss levelekből vonják ki - ezért tanácsos a pacsuli ültetvény közelében létrehozni a gőzpárló helységet -, és az így kapott sűrítmény a parfümiparban számos illat alapanyaga.

Aromája fás, zöldes, picit kapros, mohás hatású. Elég nehéz és tartalmas, intenzív földes árnyalattal, ez teszi olyan sötétté, titokzatossá. Az olaj az idő múlásával változik, egyre finomabb és enyhébb lesz.

Az európaiak a 19. században ismerték meg, amikor beindult azon indiai szövetek tömegimportja, melyet pacsuli levelekkel illatosítottak. Ez az új, orientális és szokatlan illat, India védjegye lett, és igen kedveltté vált Franciaországban. Indiából származik az úgynevezett Patchouli parfüm is, mely akkoriban igen márkás illatnak számított.

A 60-as években ismét divatba jött, a hippi mozgalom idején számos parfüm készült kifejezetten pacsulira építkezve. Igen népszerű illattá vált, ugyanis ez az erős és feltűnő aroma kiválóan alkalmas volt a marihuána szagának elrejtésére. 

Ez a domináns és dús jelleg töményen nem felel meg a jelenkori közízlésnek itt Európában, de a Kelet országaiban mai napig igen népszerű. Ettől függetlenül ma is számos parfüm alapjának fő jegyei közt szerepel, természetesen olyan mértékű hígításban, ami a modern ízlésvilágnak is megfelel, és a többi illatanyaggal keverve fantasztikus hatású záróakkordot képez.

Nem szabad tehát lebecsülnünk, hiszen többek közt olyan parfümök meghatározó eleme is, melyek évek óta rendületlenül állnak az eladási listák élén.

Női parfümök közül ilyen például a Lancome La Vie Est Belle, a Chanel Coco Mademoiselle, a Giorgio Armani Sí, a Viktor&Rolf Flowerbomb, a Jimmy Choo Eau De Parfum.
Természetesen a férfi parfümökből sem hiányozhat, megtalálhatjuk a Paco Rabanne 1 Million, a Giorgio Armani Acqua Di Gio Pour Homme, a Dior Homme, a Montblanc Explorer vagy épp az Hugo Boss HUGO Man alapjában is.

Facebook oldalunk vonatkozó alubumában a pacsuli mellett más illatösszetevőkről is olvashatsz érdekességeket.