Ügyfélszolgálat: +36 20 779 1924 (munkanapokon 9:00 és 17:00 között) Elérhetőség Szállítás és fizetés GYIK
Fentisáv
Kizárólag eredeti termékek
100% hivatalos forrásból
Fentisáv
Akár ingyenes szállítás
Már 1 parfüm rendelésekor is
Fentisáv
Akár 40% kedvezmény
A bolti árhoz képest

Zöld jegyek

Az egyik legtrendibb illatcsaláddá váltak a friss, „zöld” jegyek az illatszerek közt – ezek a természetes, tiszta illatok egyre több parfümben jelennek meg - mégis miért és mik ezek a komponensek? 

A legismertebb képviselője a „frissen vágott fű” jegye: ezt az illatot legtöbbünk ismeri, bár maga a megfogalmazás pontatlan. A parfümőrök ezt nem csak a fű, hanem többféle növény összetörésével érik el. Erről eszünkbe juthat a frissen kaszált széna is – érdekes módon ez nem zöld jegy, hanem a kumarin illata, ami önmagában egy édes, szinte cukrászi jegy, azonban hígítva ezt a fűszeres, enyhén dohányos érzetet hozza. 

A menta egy szintén nagyon meghatározó szereplője ezen parfümöknek – régebben a parfümök gyártásakor kifejezetten kerülték, mert a szájvizekre és fogkrémekre emlékeztető kompozíciók sikerültek belőle. Azonban árnyaltabb koncentrációban egyre gyakrabban alkalmazzák, gyakran a kámforral párban járva. Ezzel párhuzamosan  megjelent az ibolya lehetőségeinek sokszínűsége is – míg virágát szinte az ókor óta felhasználjuk, a levelét a Dior Fahrenheit illatába építették be először. Az egyébként több, mint 120 éve ismert, foliane-nek elnevezett vegyület igazán száraz, átható zöld illat, elemeiben nemcsak az ibolyára, hanem a frissen szeletelt uborkára is emlékeztető keveréket azóta egyre több parfümben ismerhetjük fel.

Mindezeket kiegészíthetjük a fügefalevéllel, tealevéllel, a paradicsom levelével és több közismert jellegzetes illatú növényfajtával – de például a galbanumot kevesen ismerjük, amely egy magas fűfajta gyanta, merev, áthatóan keserű, szinte csípős zöld szagprofillal. Ezeket a jegyeket nemcsak női vagy férfi parfümökben találhatjuk meg, de sokszor az egyébként virágos illatokat is zöld jegyekkel egészítik ki a harmonikus összeállításért. 

Klasszikus iskolapélda az egyik első zöld illatjegyekkel kiegészített parfüm, a Davidoff Cool Water, mely 1988-ban jelent meg, és friss, aromás illatával, zöld és vizes jegyeivel mind a mai napig népszerű az urak körében. Elizabeth Arden citrusos és zöld Green Tea parfümje pedig egy igazán kellemes, a mindennapokra ajánlott illat – szerény összetevői egy igazán üde alkotássá állnak össze.

              

Thierry Mugler alkotásai megosztóak, de a Mugler Aura egy igazán exkluzív variáció. Az ilyen izgalmas aromájú parfümöknek mindig érdemes megnézni a promóciós videóját, hogy vizuálisan az alkotók mit sugallnak az illatról – már csak azért is, mert az illatjegyek merő különbségei miatt nem könnyű elképzelni, hogy milyen lehet az összhatás. Az Aurában a rebarbara savassága, a kumarin, a zöld jegyek és a leheletnyi vanília mégis átjárót nyit Mugler sűrűn buja, sötét dzsungelének mélyére.

A zöld-fás párosítás igazán ütős férfi parfümök esetén: többek közt az Hugo Boss HUGO Man egy füstös-friss illat, kissé karcos-fűszeres éllel. A fenyő és az aromás fa dominál – a levendula csak kiegészítésképp jelenik meg benne, kifejezetten sportos és maszkulin illat. De amíg itt egy fűszeres, testes illatot hozztak létre zöld jegyekkel, addig például Giorgio Armani a hölgyeknek pont a könnyed, légies Acqua di Gioia-t alkotta meg zöld illetjegyek segítségével. A menta és a citrom vérpezsdítően idilli párosa az őket kiegészítő többi jeggyel inkább egy nyugodt, szinte spa érzetű, abszolút éteri, fesztelen hangulatot teremt.