• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Wellness - Illóolajok

Illóolajok

Az illóolajok olyan tömény folyadékok, melyek növényekből kivont illékony vegyületeket tartalmaznak. Az illóolajok a nevükkel ellentétben nem olajok, hiszen az olajok fő tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk, ezzel szemben az illóolajok igen jól párolognak már szobahőmérsékleten is. Mivel az illóolajok a növények valódi esszenciáját tartalmazzák, csak igen kis mennyiségűt kell belőlük használni.

Már az ókorban is használtak illóolajokat legfőképpen a test illatosítására és szakrális célokra. Perzsiában nagy kultusza volt az illóolajok használatának, szantált, mirhát, cédrust, rózsát és borókát használtak. Az illóolajos testápolás és a füstölők használata mindennapos volt.

Az egyiptomiak a mumifikáláshoz is használtak illóolajat, a gazdagabbak cédrust és mirhát, a szegényebbek fahéjat és kakukkfüvet. E-mellett az egyiptomiak voltak az elsők, akik a mai értelemben vett aromaterápiával foglalkoztak. Az illóolajokat nem csupán a test ápolására, hanem gyógyításra és az egészség megőrzésére is használták. Felismerték a fokhagyma és a vöröshagyma gyógyító hatását, használtak továbbá bazsalikomot, sáfrányt és fekete ürömöt is.

A kínai kultúrában az illóolajok túlzott használata vált elterjedté, így értek el kábító, bódító hatást. A járványok megelőzéséra fahéjat, gyömbért és borsot használtak, a szépségápolásoz pedig jázmint.

A görögök ötvözték a keleti tudományokat az egyiptomi gyógymódokkal. Nagy mennyiségű illóolajat használtak a jövendőmondáshoz szükséges transz állapot eléréséhez, a járványok ellen pedig a borókát és a babért alkalmazták.

A középkorban a járványok elleni egyik fő védekezési mód a füstölés volt, ekkor a boróka ágat égettek és ezt használták fertőtlenítés képpen. A nagy pestisjárványok idejében hivatalosan is nyilvántartottak egy olyan borecetes-illóolajos keveréket, amely baktériumölő hatásának köszönhetően megvéd a betegségektől.

A XVI. században ismét divat lett az illatosítás és az illóolajok használata a test illatosítására. Napjainkra üzletté vált az illatosítás is, a kis lepárló üzemek helyét átvette a nagyüzemi termelés. Kozmetikai célokra mesterségesen is elő tudnak állítani illóolajokat, azonban terápiás célra csak a természetes illóolajok alkalmasak.

Az illóolajokat többféle módon alkalmazhatjuk. Ha párologtatunk, leginkább lelki hatást érhetünk el, illetve bizonyos illóolajokkal a levegőt is fertőtleníthetjük. Ha illóolajjal inhalálunk, megelőzhetjük és kezelhetjük a légúti betegségeket. A lemosás a sebek kezelésére alkalmas, erre a célra alkalmas például a Primavera Vadlevendula olaj. Az illóolajos fürdő segít relaxálni és ellazulni, de az illóolajat csak valamilyen vivőanyaggal szabad alkalmazni (méz, tej, bázisolaj). Az illóolajos masszázs görcsoldó és frissítő hatású.

Oldalunkon a Primavera illóolajai közül válogathat, melyek természetes alapanyagokból készülnek, tehát terápiás célokra is alkalmasak. Ezeket az illóolajokat többféleképpen is alkalmazhatjuk, borogatás, inhalálás vagy párologtatás útján, de illóolajos fürdőt is készíthetünk, sőt egyes olajokat tisztán is alkalmazhatunk, például ha vezet és elfáradt a hosszú úton, egy csepp borsmenta a homlokra és máris éberebbé válik.

setCustomerId#trs503f927llrr6d3spjpj6f98cqipar#category#Wellness>Illóolajok