• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Smink


Smink

A smink összefoglaló neve minden olyan technikának, amely színezéssel, lemosható festékek használatával éri a bőr, legfőképpen az arcbőr szépítését és a bőrhibák eltűntetését. Egy jó smink elfedi az apró hibákat és kiemeli az előnyös részeket. A smink szó germán eredetű, a XV. században használták először a ’smicke’ szót, amely a „pépes” és a „kenőcs” jelentést hordozta.

A smink története az ókorba vezethető vissza, hiszen az ókori gazdag asszonyok már sminkelték magukat, ápolták és szépítették bőrüket és hajukat. Az ókor egyik leghíresebb alakja a szépségápolás terén kétség kívül Kleopátra, aki szemét, szemöldökét és ajkait is festette. A kozmetika szó a görögöktől ered, akiknek szintén híres a magas színvonalú testkultúrájuk, sminkként alapozót használtak, hogy világosabbá tegyék arcbőrüket.

A középkorban a smink csupán arcbőr sápadttá tételét jelentette, az egyéb arcfestést elítélték, csak a prostituáltak festették magukat. Az 1800-as évek sminkjét a rózsaszín arcpír jelentette, majd a XX. században megtört a jég és a smink ismét divatba jött.

A 20-as éveksminkjét a hófehér bőr, a vonalas a szemöldök, a hivalkodó szemek és a pici piros száj jellemezték. A 30-as években kezdtek el a nők a saját bőrükkel megegyező színű alapozót használni, a smink terén divatba jött a természetesség. A szemhéjra is halvány smink került, ugyanakkor az élénk ajkak mellett divat lett az élénkpiros körömlakk is. A 40-es években visszafogták a smink élénkségét, a filmsztárok másolása került előtérbe a smink és a haj terén is, divatba jött a műszempilla és a szemhéjtus. Az 50-es évek jellemző sminkje a Max Factor volt, amely olyan sminkeket készített, amik hibátlanná és simává varázsolták az arcbőrt. A 60-as években vált a kozmetikai cégek fő profiljává a smink. Két jellemző smink irányzat volt ebben az időszakban, az egyik a nagyon természetes,a másik smink pedig élénk színeket, leginkább lilát, zöldet és kéket használt. A 70-es években jelentek meg a selyem és opálfényű festékek, a szem sminkje világos volt és piacra kerültek az első szájfények is. A 80-as években divat lett a barna bőr és az évszakokhoz alkalmazkodó smink. A 90-es évek sminkjét a visszafogottság és a minimalizmus jellemezte. Kampányok indultak a bőrápolás népszerűsítéséért, megjelentek az első arclemosók is. Annak ellenére, hogy a natúr smink volt a divat, előtérbe kerültek a tartós sminkek is, a tetoválások és a henna.

Manapság a sminkelés a legtöbb nő számára napi rutin feladat, ugyanakkor fontos, hogy vigyázzunk az érzékeny arcbőrre, nehogy több kárt tegyünk a sminkkel, mint hasznot. Az első lépés mielőtt sminket viszünk fel az arcunkra, mindig az legyen, hogy alaposan megtisztítjuk a bőrünket és használunk valamiféle hidratáló krémet, hogy megelőzzük az arcbőr kiszáradását. Ha ez után sminkelünk, megóvjuk bőrünket a smink okozta esetleges negatív hatásoktól.

Napjainkban rengeteg féle smink közül választhatunk ebben a nagy választékban pedig nem egyszerű kiválasztani a jó minőségű és az arcunknak megfelelő sminket. Webáruházunkban csak kiváló minőségű smink termékeket forgalmazunk. A legnépszerűbb márkáktól (Astor, Max Factor, Maybelline, Miss Sporty, Rimmel) a luxus sminkeken át (MAC) a natúr smink termékekig (Deborah, Logona, Organic Surge, Primavera, Sante) nálunk mindent megtalál, amire csak szüksége lehet. Figyelje változó akcióinkat és jusson hozzá kedvező áron a kedvence smink termékeihez.

Smink Márkák