Ügyfélszolgálat: +36 20 779 1924 (munkanapokon 9:00 és 17:00 között) Elérhetőség Szállítás és fizetés GYIK
Fentisáv
Kizárólag eredeti termékek
100% hivatalos forrásból
Fentisáv
Akár ingyenes szállítás
Már 1 parfüm rendelésekor is
Fentisáv
Akár 40% kedvezmény
A bolti árhoz képest

Mit kell tudni a parfümök illatáról?

Tudja, milyen egy orientális illat? Hallott már a szívjegyekről? Egyik sincs meg? Akkor olvassa el a parfümökre vonatkozó legalapvetőbb információkat tartalmazó összefoglalónkat, amelytől bár nem válik majd parfümszakértővé, kicsit közelebb kerül ehhez a csodálatos világhoz.

Fejjegyek, szívjegyek, alapjegyek

Amikor utánanézünk egy parfümnek, egy illatnak, sorra találkozhatunk különleges kifejezésekkel. Ha valaki nem „feketeöves” parfümszakértő, nem biztos, hogy tudja, milyen egy orientális illat, ahogyan azt sem, mit jelent a szívjegy kifejezés. Nekik segítünk!

Kezdjük is elsőként a „jegyekkel”. Egy parfüm összetevői az illatjegyek, azon belül is a fejjegyek, szívjegyek és alapjegyek, melyek összesége alkotja a parfüm három fázisát, a fejet, a szívet és az alapot. Ezek a kifejezések használatosak arra, hogy éppen milyen illatot érezhetünk. Mert ugye a parfüm viselése közben annak jellege fokozatosan változik, az összetevők különböző párolgási idejének köszönhetően úgymond mozgásban van az illat.

A fej az, amit a parfüm kifújása után azonnal érzékelünk, viszont ez párolog el a leggyorsabban. Ő határozza meg az első benyomást, így az eladások kapcsán elengedhetetlen fontossággal bír, ám maximum fél órán át van jelen. Jellemzően citrusos és gyümölcsös elemek alkotják, de esetenként zöld, néha-néha aromás vagy fűszeres jegyek is megjelenhetnek benne.
A szív részei általában a virágok közül kerülnek ki, illetve a zöld, az aromás illetve a fűszeres jegyeknek ez a jellemzőbb "otthona". A szívjegyek tovább maradnak érezhetőek, órákon át élvezhetjük jelenlétüket.
Az alap a parfüm legfontosabb része. Legtöbb esetben csupán az első fél órát követően „bújik elő” - addig a fej és a szív jegyei dominálnak -, viszont ő marad meg a legtovább, akár még másnap is érezhetjük a ruhánkon. Jellemzően erőteljes és gazdag aromákból áll, elsősorban fás (szantálfa, cédrus, vetiver, pacsuli), balzsamos (borostyán, pézsma, elemi, balzsamos szuhar), orinetális (tömjén, mirha, vanília) vagy éppen gourmand (praliné, cukor, kakaó, kávé) illatjegyek alkotják.

                                

Illatcsaládok

Ha a fentiekkel tisztában vagyunk, áttérhetünk a parfüm illatcsaládok jellemzőire. Egy megfogalmazás szerint ezek jelentik a horoszkópot a parfümnek, segítenek meghatározni annak jellegét. A virágos illatcsalád tulajdonképpen egyszerű, ide a virágok illatából készült adalékok tartoznak. Dominálhat ebben egyetlen virág, de több is tud kiválóan működni együtt. A legtöbb parfüm ide tartozik. A gyümölcsös családnál ugyanez a helyzet: ide a gyümölcsök illatai sorolhatók, amelyek kivétel nélkül friss és nőies illatot és benyomást okoznak. Az orientális család tagjai azok, amelyek meleg, meghitt, keleties hatást keltenek, ilyen például az ámbra, a tonkabab vagy a vanília. Ezek a közkedvelt fajták közé tartoznak. A fűszeres illetve fás család tagjai a nevükben hordozzák az összetevőiket, a legnépszerűbb a dohány, a fahéj, a gyömbér vagy éppen a cédrus, szantálfa, de ide tartozik a pacsuli is. Létezik citrusos irány is, itt sem nehéz kitalálni, hogy a citrom, a narancs, a mandarin és társaik tartoznak bele. És ne feledkezzünk meg az aromás, a zöld, avagy a fougere családokról se, ahol a levendula, rozmaringm kakukkfű, vagy épp a menta, tealevél, ibolyalevél, illetve a páfrány lehetnek uralkodó jegyek. A legtöbb illat több illatcsaládból áll, rendszerint legalább kettő, de lehet külön a fejnek, a szívnek és az alapnak is, ezért láthatunk ilyen kifejezéseket: virágos-friss, virágos-orientális, virágos-fás vagy éppen virágos-gyümölcsös-gourmand illat, szóval sokáig árnyalható a képlet.