Ügyfélszolgálat: +36 20 779 1924 (munkanapokon 9:00 és 17:00 között) Elérhetőség Szállítás és fizetés GYIK
Fentisáv
Kizárólag eredeti termékek
100% hivatalos forrásból
Fentisáv
Ingyenes házhozszállítás
Már 1 parfüm rendelésekor is
Fentisáv
Akár 40% kedvezmény
A bolti árhoz képest

Mit kell tudni a parfüm illatcsaládok tulajdonságairól?

Tudja, milyen egy orientális illat? Hallott már a szívjegyekről? Egyik sincs meg? Akkor olvassa el a parfümökre vonatkozó legalapvetőbb információkat tartalmazó összefoglalónkat, amelytől bár nem válik majd parfümszakértővé, kicsit közelebb kerül ehhez a csodálatos világhoz.

Fejjegy, szívjegy, alapjegy

Amikor utánanézünk egy parfümnek, egy illatnak, sorra találkozhatunk különleges kifejezésekkel. Ha valaki nem „feketeöves” parfümszakértő, nem biztos, hogy tudja, milyen egy orientális illat, ahogyan azt sem, mit jelent a szívjegy kifejezés. Nekik segítünk! Kezdjük is elsőként a „jegyekkel”. Egy parfümnek fejjegye, szívjegye és alapjegye van, ezek a kifejezések használatosak arra, hogy éppen milyen illatot érezhetünk. Mert ugye a parfümök viselése közben változik azok jellege, az összetevők másfajta párolgási idejének köszönhetően mozgásban van az illat. A fejjegy az, amit azonnal érzékelünk egy parfümön, viszont ez párolog el a leggyorsabban. Ez határozza meg az első benyomást, így az eladások kapcsán elengedhetetlen fontossággal bír, ám maximum egy órán át van jelen. A szívjegy részei általában a virágos illatok közül kerülnek ki, ezek tovább maradnak érezhetőek. Az alapjegy a parfüm legfontosabb része, de a legtöbb esetben csupán az első fél órát követően „bújik elő”, addig a fejjegy és a szívjegy dominál. Ezek jellemzően gazdag illatok, ilyen a dohány, a borostyán vagy a pézsma.

A virágos és a többiek

Ha a fentiekkel tisztában vagyunk, áttérhetünk a parfüm illatcsaládok jellemzőire. Egy megfogalmazás szerint ezek jelentik a horoszkópot a parfümnek, segítenek meghatározni annak jellegét. A virágos illatcsalád tulajdonképpen egyszerű, ide a virágok illatából készült adalékok tartoznak. Dominálhat ebben egyetlen virág, de több is tud kiválóan működni együtt. A legtöbb parfüm ide tartozik. A gyümölcsös családnál ugyanez a helyzet: ide a gyümölcsök illatai sorolhatók, amelyek kivétel nélkül friss és nőies illatot és benyomást okoznak. Az orientális család tagjai azok, amelyek meleg, meghitt hatást keltenek, ilyen például az ámbra, a tonkabab vagy a vanília. Ezek a közkedvelt fajták közé tartoznak. A fás, avagy fás-fűszeres család tagjai a nevükben hordozzák az összetevőiket, a legnépszerűbb a dohány, a fahéj, a gyömbér vagy éppen a cédrus, de ide tartozik a pacsuli is. Létezik ciprusos irány is, itt sem nehéz kitalálni, hogy a citrom, a narancs, a mandarin és társaik tartoznak bele. Minden illatnak vannak alcsaládjai, legalább kettő. Létezik virágos-friss, gyümölcsös-nehéz, florientális, fás-virágos vagy éppen gyümölcsös-gourmand illat, szóval sokáig árnyalható a képlet.