• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Kozmetikumok - Szappanok

Szűrés

Szappanok

A szappan története, hasonlóan a kozmetikumok történetéhez, az Ókorig nyúlik vissza. Babiloniai leletek tanúsítják, hogy i.e. 2800-ban már ismert volt a szappangyártás folyamata, ugyanakkor arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ekkor a tisztálkodáshoz használták volna a szappanokat.

Kezdetben a növényi hamut vízzel vagy fullerfölddel keverték össze, az utóbbit az Ótestamentum fullerszappanként említi. Az egyiptomiak olajból és hamuzsírból készítettek szappant. Ezek folyékony állagú szappanok voltak és nem csupán a testük, hanem a hajuk tisztítására is használták őket.

Magának a szappan szónak az eredete bizonytalan, vagy a keltáktól ered, akik az állati zsiradékból és növényi hamuból készült terméket nevezték szaipónak, vagy a rómaiaktól, akik a szapo nevű anyaggal tisztálkodtak. Ami biztos, hogy a mai szappan elődje a II. században vált ismertté, Galenus római orvos ekkor már a szappanok testmosási célú használatáról írt, egy évszázaddal későbbi írásában pedig már a szappanfőzésről és a kereskedelmi saponariusról is olvashatunk.

Mivel a szappanokat állati zsírból főzték, a szaguk igen kellemetlen volt, ez is lehetett az oka annak, hogy igen lassan terjedt a szappan higiéniai célú használata. Mosáshoz általános volt a szappanhasználat, a magyar nők még a XX. század elején is házilag gyártott szappannal mostak.

A szappangyártás folyamata ma is úgy néz ki, mint több száz évvel ezelőtt, állati zsírokat és/vagy növényi olajokat kevernek össze vízzel és nátronlúggal, ezeket konyhasóval katalizálják és sűrítik. A főzés 3 napig tart, ami után leválik az anyalúg és megmarad az igazi szappan. Ezt szárítják, majd szeletelik, így jönnek létre a szappanpelyhek. A szappan természetesen annál sűrűbb, minél több pelyhet tartalmaz. Ez után következik az a fázis, ami megkülönbözteti a régmúlt idők szappanjait, a mai szappanoktól, hiszen a következő lépés, hogy színadalékot és parfümöt kevernek a szappanhoz. Végül a kapott masszát összenyomják és melegen formázzák.

Manapság a különböző színű, illatú és formájú szappanok tárházából válogathatunk. Vannak folyékony- és krémszappanok is, de természetesen a klasszikus szappan soha nem fog kimenni a divatból. Webáruházunkban a szappanok széles választéka várja. Oldalunkon nem csak olcsó parfümök találhatók, hanem a szappanok különböző típusainak képviselői, az arctisztító szappanok, a folyékony szappanok, a krémszappanok, a konyhai folyékony szappanok, az intim mosakodó szappanok és a klasszikus szappanok képviselői egyaránt.

A legnépszerűbb márkák termékeit kínáljuk, mint a Dove, a Nivea és a Palmolive. Nálunk a bio és natur termékek kedvelői is megtalálhatják a nekik megfelelő szappanokat, ők a Logona és az Organic Surge szappanjai közül válogathatnak. A klasszikus szappanok kedvelői pedig, az Olivia szappanok széles palettájáról szemezgethetnek.

setCustomerId#9vond43fg6odmmonvlm02tscsbj6314r#category#Kozmetikumok>Szappanok