• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Kozmetikumok - Száj- és fogtisztító szerek

Szűrés

Száj- és fogtisztító szerek

Már az ősemberek is tudták, hogy az apró szemcséjű anyagok tisztító hatásúak, kezdetben különböző növények nedveit használták fogkrémként. Az első fogkrémet a IV. században készítették Egyiptomban, amely sóból, fekete borsból, mentából és a nőszirom nevű virágnak a kivonatából állt. A rómaiak és a görögök körében elterjedt a hasonló fogkrémek használata, ám ezeknek fő alapanyaga az ökörvizelet és az őrölt csont volt. Ezek valójában nem krémek voltak, hanem por állagú fogtisztító szerek.

Az 1800-as években Nagy-Britanniában következett be a fordulat a fogkrémek terén, a nagy fogápolási láz egész Európában elterjedt, ám ekkor is még por állagú tisztítószereket használtak. Ezek leginkább krétaport, téglaport vagy sót tartalmaztak. Érdekesség, hogy a mai fogkrémek is gyakran tartalmazzák ezeket az összetevőket, csak természetesen jóval kisebb mennyiségben, mint az elődjeik. Az első tubusos fogkrém dr. Washington Sheffield nevéhez fűződik, fogkrémjének neve Dr Sheffield's Creme Dentifrice volt. A Sheffield cégből fejlődött ki később a Colgate.

Népszerű volt még a „Sárkányvér” nevű fogkrém, amely timsóból, fahéjból és egzotikus növények kivonatából állt. Az első világháborúig azonban nem terjedt el széles körben ezeknek a fogkrémeknek a használata, az emberek vagy szódát használtak, vagy egyszerűen csak vizes fogkefével dörzsölték át a fogukat. Az első világháború után jelentek meg a fluorid tartalmú fogkrémek, melyek az 50-es években váltak igazán népszerűvé. A 60-as években jelentek meg azok a fogkrémreceptek, melyek samponból, szódából és fluorból álltak, a ma használt fogkrémek is ehhez hasonló összetevőjűek.

A fogkrémek azon túl, hogy tisztítják a fogainkat, védő réteget is képeznek a szájban. Manapság egyre népszerűbbek a fluormentes fogkrémek, amelyek kíméletesen tisztítják a fogakat és az ínyt. A fluor helyett ezek a fogkrémek enzimeket és növényi kivonatokat tartalmaznak nagy mennyiségben. Nálunk fluormentes fogkrémek is kaphatók, mint például a Logona Daily Care fogkrémje vagy a Sante Minze nevű fogkrémje. Webáruházunk folyamatosan bővülő kínálattal várja vásárlóit a fogkrémek terén is.

setCustomerId#obdjs2nr3fkuq2qirm8u7frcffkumhg2#category#Kozmetikumok>Száj- és fogtisztító szerek