• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Hajápolás - Hajfestékek

Szűrés

Hajfestékek

A hajfesték története épp olyan régi, mint a szépségápolás története. Mint sok másban, a hajfesték-használatban is az egyiptomiak álltak az élen. A gazdag egyiptomi nők hennát, indigót és kamillát használtak hajfestékként. A római nők sem tartózkodtak hajfestéket használni, legtöbbször zöld dió héjának levével és ecetsavas ólommal festették hajukat. A haj szőkítésére a germán törzsek által hozott növényi és fémsós hajfestékeket használták.

A XIX. században a vegyipar fejlődése jelent fordulatot a hajfestékek terén. 1863-ban Hoffman, német vegyész felfedezi a parafenilén-diamint és annak festőképességét, majd a hidrogén-peroxid felfedezése következett. Ezen kémiai anyagok használata forradalmasította a hajfestékeket.

Napjainkban rengeteg féle hajfesték közül válogathatunk. A különböző színű, állagú és tartósságú hajfestékek óriási választékában nem egyszerű megtalálni a hajunknak legmegfelelőbb terméket. A hajfestékek között is vannak féltartósak és tartósak.

A féltartós hajfestékeknek két csoportja létezik. Az egyik csoportba tartozó hajfestékek úgy hatnak, hogy az alapvetően negatív töltésű hajszálakhoz hozzátapadnak a pozitív töltésű festékmolekulák. Az ilyen hajfesték 6-8 mosás után lekopik a hajról. A féltartós hajfestékek másik csoportjába olyan hajfestékek tartoznak, amelyek két féle molekulát tartalmaznak, egy kisebb és egy nagyobb félét. A külső hatások miatt a hajszálakat védő külső pikkelyek lepattoghatnak, ilyenkor pedig az ilyen hajfestékben lévő kisebb molekulák beékelődnek a hajszálakba, a nagyobb molekulák pedig kívülről tapadnak a hajszálakra. Ennek köszönhetően tartósabb lesz az eredmény.

Hosszú távú és tartós eredmény csak tartós hajfesték használatával érhető el. A tartós hajfesték használata a legdrasztikusabb módszer, hiszen az ilyen hajfesték csak a hajjal együtt távozik a fejről. A tartós hajfestékek olyan kis molekulákat tartalmaznak, amelyek képesek behatolni a hajszálak belsejébe. Az ilyen hajfestékek oxidálószereket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a festékmolekulák lemosását.

A megfelelő hajfesték kiválasztásához több tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik legfontosabb, hogy például dauerolt haj esetében nem ajánlott hajfesték használata csak a dauerolástól számított 3 hét múlva. A hajfesték színének kiválasztásánál érdemes azt figyelembe, hogy a világos árnyalatok fiatalítanak, a sötétebb árnyalatok pedig öregítenek. Ezen túlmenően azt sem szabad kihagyni a számításainkból, hogy a nyári napsütés kiszívja és világosabbá teszi a hajat.

A hajfesték használatakor arra kell odafigyelni, hogy ne a frissen mosott hajunkat fessünk, hiszen a samponok és balzsamok képzenek egy láthatatlan réteget a hajon, ami befolyásolhatja a hajfestés eredményét. Hajfestés előtt feltétlenül végezzünk bőrpróbát, a hajfesték okozta allergiás reakciók elkerülésének érdekében. Ha a hajfesték befogja a fejbőrt, akkor vizes vattával vagy bőrradírral próbáljuk meg eltávolítani a festéket a bőrről! Az utolsó tipp pedig, hogy a festett hajat lehetőség szerint szabad levegőn szárítsuk, hiszen ez sokkal kímélőbb, mint ha forró hajszárítóval szárítanánk a már megviselt hajat!

setCustomerId#urq4hubrskqs1hjpvjjinva9o9abb7on#category#Hajápolás>Hajfestékek