• ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
  • H-P 9:00 - 17:00
  • +36-20/779-19-24
  • info@parfumcenter.hu

Chanel N°5 – a legismertebb parfüm a világon


Közel száz éve, 1921. 5. hó 5-én dobta piacra Coco Chanel a Chanel N°5 parfümöt, amely a mai napig az egyik legismertebb, legkelendőbb illat. Sokan a csábítás fegyverének tartják – nem véletlen, hogy a szexszimbólum Marilyn Monroe is ezt viselte.

Egy örök klasszikus: Chanel N°5

Világszinten a valaha volt legismertebbnek lenni szinte lehetetlen feladat. Gondoljunk csak bele: meg lehet azt teljes bizonyossággal mondani, hogy ki volt minden idők legjobb színésznője? Esetleg azt, hogy ki a valaha volt legjobb labdarúgó a földkerekségen? Nem valószínű, hogy bármelyikre is egyértelmű választ lehet adni. Azt viszont több forrás is egymástól függetlenül állítja, hogy a valaha volt legismertebb parfüm a Chanel N°5, az egyszeri és megismételhetetlen divatguru, Coco Chanel alkotása. Szinte hihetetlen, de a francia nőideál csaknem száz éve, 1921-ben, ötödik hó ötödikén dobta piacra az illatot a Chanel rue Cambon butikban, amellyel egy csapásra híres lett a divat után a parfümök területén is. Nem csak ismertségben tartja a lépést a N°5, de eladásokban is: a mai napig ez az egyik leginkább keresett illatszer. A történet szerint Coco egy nyaralás során kérte meg a francia-orosz Ernest Beaux parfümkészítőt, hogy alkosson neki egy különleges illatot. A férfi ezt meg is tette: a N°5 legendássá vált, az elegancia szinonimája lett. Talán az sem véletlen, hogy Chanel a Beaux által ajánlott mintasorozatból éppen az ötödiket választotta.

Marilyn Monroe és az ő éjszakai hódításai

Az illat egyébként azért jelentett újdonságot, mert virágos jellege mellett aldehides volt. A fejjegyeknél az aldehidek melletta bergamott, a citrom, a neroli, a keserűnarancs és az ylang-ylang jelenik meg, a szív a gyöngyvirág, a völgyililiom, a jázmin és a rózsa kombinálása, az alap pedig borostyánt, cibetet, pacsulit, pézsmát, szantálfát, vaníliát és vetivert tartalmaz. Több világsztár állítja, hogy a csábításhoz ez a tökéletes illat, a szexszimbólum amerikai színésznő, Marilyn Monroe pedig 1955-ben kijelentette, hogy N°5 nélkülözhetetlen az éjszakai hódításaihoz. Ettől függetlenül hétköznapi viselethez is kitűnő. Az örök klasszikus irányzatot teremtett: eztkövetően vált alapvetéssé, hogy minden neves divatház rendelkezzen saját parfümmel. És hogy miért N°5 a neve? Az ötös szám volt Coco Chanel szerencseszáma gyermekkorától kezdve. Szintén a N°5-hoz kapcsolható Coco talán leghíresebbé vált mondása:

„Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen!”